
 

Employer Pensions Notice 
 
 

 

EPN 166 
Recruitment actions for new entrants from 1 July 2007 – 
temporary arrangements 

Audience This Notice will be of particular interest to: 

• HR Managers and policy teams 

• All staff dealing with recruitment  

Action 
 
Make sure that all staff dealing with recruitment are aware of the temporary 
arrangements for dealing with staff joining, or re-joining, on or after 1 July 2007 
 
Use the wording in Annex A of this EPN in your letters of appointment for new 
entrants starting employment on or after 1 July 2007 
 
Note that there will be a change in eligibility for the new scheme.  (Technical note: 
please be aware that “new scheme” is shorthand for “new section of the PCSPS”.  
From July, the PCSPS will have three sections: 1972 (classic), 2002 (premium 
and classic plus) and 2007 (new scheme)).    We will tell you about this shortly.  
In the meantime:  

continue to issue the existing new entrant pensions questionnaire - see the 
Employers’ Pension Guide (EPG), Annex 4A - to all new entrants starting 
before 1 July 2007.  (This questionnaire helps you to identify which of the 
existing schemes the new entrant is eligible to join and helps you to decide 
which Starter Pack to order.)  
 
start to issue the new entrant pensions questionnaire (Rev 2007) – see the 
attached template at the end of this EPN – to all new entrants starting 
on or after 1 July 2007.  Retain completed questionnaires until we provide 
you with further instructions. Do not order Starter Packs for these new 
entrants.  However, you must continue to carry out the CSP13 (estimate) 
procedure. 

 
Timing Immediate 

 



Recruitment actions for new entrants from 
1July 2007 – temporary arrangements EPN 166

 
1. As advised in EPN 158, new entrants starting on or after 1 July 2007 will be able to 

choose to join either the new pension scheme (name and final details yet to be 
announced) or open a partnership pension account.   

2. You cannot use the existing pensions’ letter of appointment texts (EPG, Annex 4B 
refers) for these new entrants as they do not give the correct information.  For the 
same reason, you cannot order the current Starter Packs for these staff.  (EPN 162 
refers.) 

3. EPN 158 advised that the details of the new scheme will be finalised in negotiation with 
the Council of Civil Service Unions (CCSU).  CSPD plans to complete this process by 
Easter. 

4. The purpose of this EPN is to give you temporary guidance on how to handle the 
pensions aspects of recruitment and what to put in your letters of appointment.  As 
matters progress, we will give you detailed guidance. 

Temporary process 

5. For new entrants joining your organisation before 1 July 2007, you must continue 
to use the questionnaire in EPG, Annex 4A.  This questionnaire helps you identify the 
pension choices people have and whether or not they have previously worked for a 
CSP employer.  This is important as they may have an underlying eligibility to rejoin the 
scheme they were in in their previous employment.  You should issue the questionnaire 
either before or at the time you offer the post, with an instruction to the person to return 
it to you within 7 days of it being sent.  On return of the questionnaire, you must follow 
the procedure in Section 4 of the EPG. 

6. For new entrants starting on or after 1 July 2007, use the pensions questionnaire 
(Rev 2007) - see the attached template at the end of this EPN.  Issue the questionnaire 
either before or at the time you offer the post, with an instruction to the person to return 
it to you within 7 days of it being sent.  Check the questionnaire for completeness and 
consider whether abatement may be applicable – see paragraph 7 below. Retain 
completed questionnaires until you receive further instruction from us on how to action 
them.  

7. As now,  if a new entrant starting work on or after 1 July 2007 has stated that they are 
a rejoiner and are receiving 

• their pension (this includes people who may have only received a lump sum prior to 
re-employment) or 

• an annual compensation payment (ACP) or  

• a CES package that included a reserved rights ‘top-up‘ payment 

you must tell them of the effect abatement will have on their pension, even though you 
will not be able to tell them, at this stage, what pension choices they have.  You must 
complete the CSP13 (Estimate) procedure.  As with existing arrangements, this is so 
that you can tell the rejoiner whether or not their pension will be abated should they 
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choose to accept the job offer.  (This is why it is important to give them the 
questionnaire to complete at the earliest opportunity.  Section 4.3 of the EPG explains 
about abatement and the process to follow.  The CSP13 (Estimate) form is available on 
the employer section of our website under ‘Forms’.)  

8. You will not, at this stage, be able to order Starter Packs for either rejoiners or 
first time joiners who are starting on or after 1 July 2007.   

Letter of appointment text for new entrants starting on or after 1 July 2007 

9. Annex A of this EPN gives you a temporary form of words to use in your letters of 
appointment for staff starting on or after 1 July 2007.  We will issue final texts as soon 
as we have finalised our guidance.  The text in Annex A gives general information on 
Civil Service pensions.   

10. If you should find yourself in a situation where the employee will not accept the post 
until they know exactly what pensions options they have, please contact Employer 
Helpdesk, giving details of the person – for example, whether or not they are receiving 
a Civil Service pension – and the date you wish to employ them.   

Who will the new scheme be open to? 

11.  Although we cannot give you detailed guidance here, we can tell you that the new 
scheme will be open to all employees, with the following exceptions: 

• people engaged locally overseas 

• inward secondees from a non-CSP employer 

• people who belong to another registered pension scheme in respect of this 
employment, to which you (as employer) contribute 

• people whose terms of employment exclude them from membership of the scheme, 
and 

• for Civil Service employers, anyone whose appointment does not comply with the 
Civil Service Commissioners’ Recruitment Code.  See 
www.civilservicecommissioners.gov.uk/publications_and_forms/recruitment_code.aspx  

12.  By ‘employees’ we mean people engaged on a contract of service.  This will include 
some, but not all, people on a casual and/or fee-paid contract.  In borderline cases, you 
should obtain your own legal advice to determine whether or not an individual is an 
‘employee’. 

13. Where someone is NOT an employee, for the avoidance of doubt you should specify in 
their contract that they are not covered by the pension arrangements.  They will not be 
eligible to join either the new scheme or partnership.  

http://www.civilservicecommissioners.gov.uk/publications_and_forms/recruitment_code.aspx
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Please note: the fact that someone is treated as an employee for tax and national 
insurance does not necessarily mean that they are employed on a contract of 
service. 

 

Reference This document refers to EPN 158, 162  

Contacts Enquiries about content, distribution or to receive this document in a different 
format 

employerhelpdesk@cabinet-office.x.gsi.gov.uk 

01256 846414 

Employer Helpdesk, Civil Service Pensions, Grosvenor House, Basing View
Basingstoke, RG21 4HG 

You can find copies of the EPG, all current EPNs and forms on our website 
www.civilservice-pensions.gov.uk in the Guidance for Employers section. 
 

© Crown Copyright February 2007 
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Annex A 

Letter of appointment text (temporary form of words to use in your letters of 
appointment for staff starting on or after 1 July 2007) 

Pensions 

When you start your new job, you are eligible to join the Civil Service pension arrangements.  
We offer all new employees the choice of either: 

• a high quality, index-linked defined benefit pension scheme that currently has a 3.5% 
member contribution rate. We also make contributions and meet the bulk of the cost of this 
scheme; or 

• a stakeholder pension with a contribution from ourselves. Our basic contribution is based 
on your age, and we pay this regardless of whether you choose to contribute anything. 
You do not have to contribute if you do not wish to but, if you do, we will also match your 
contributions up to an additional 3% of pay. 

If you previously worked for an employer who participated in the Civil Service Pension 
scheme, different conditions may apply.  If you have a Civil Service pension in payment, you 
should be aware that the pension scheme rules prevent members from receiving more by way 
of Civil Service pay and pension combined on re-employment than they were earning as 
salary before they retired. This is called “abatement”.  If you want to know more about how 
this may affect you, please contact our pensions administrators (see below). 
If you left the Civil Service with an early retirement, severance or redundancy package then 
your existing benefits may be affected if you accept this post.   If your service was enhanced 
(increased) when you left then you will not be able to build up benefits in the defined benefit 
scheme. If you opt to join our stakeholder scheme, we will not pay employer contributions for 
this enhancement period but you will be able to contribute if you wish.   If you are receiving a 
pension or annual compensation payment then this may be reduced during your re-
employment.   If you received a top-up payment under the early severance temporary 
arrangements then your pay may be reduced during your re-employment.    

We will tell you more about your pension choices nearer to your start date. 

If you need detailed information about the pension arrangements before you accept the post, 
please contact us on [……………………………]  
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