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Q & A: EPN 359 
 
 

Q. When should the Disclosure Exercise begin? 
 
A. You should send the Annex A to your Pension Service Centre (PSC) as 

soon as possible after 31 March 2013.  Please note that your PSC cannot 
start the calculations until after 31 March. They may have to deal with a 
number of employers and as a result they cannot guarantee the information 
will be returned within a specific timescale.  You must complete Annex 13A 
accurately to help your PSC complete the calculations as quickly as 
possible. If you have any doubts on how to complete the Annex 13A 
contact your PSC immediately for advice. 

 
 

Q. Who is covered by the disclosure arrangements? 
 
A. Senior management (i.e. Board members) who are reported in your 

departmental remuneration report. 
 

Q. Is there anything new this year? 
 
A. No 
 
Q. Do we need to continue with the new requirements introduced over the last 

couple of years? 
 
A. Yes, a reminder of these are in the EPN and repeated below. 

i. The reporting of the median earnings of the organisation’s workforce and 

the ratio between this and the earnings of the highest paid Director. 

ii. A move to reporting of the performance of the department on its own, the 

department and its agencies, and the whole departmental group, 

including NDPBs.  This will affect the disclosure of summary data of the 

use of exit packages. 

iii. Bonuses now need to be reported as a separate figure rather than 

included in the salary figure. 

iv. Exit packages for all staff need to be reported in a note to the accounts 
 

 
Q. Do you need permission to disclose information? 

 
A. No, but you should show the individual what you plan to disclose. If a member 

wishes to refuse disclosure they must do so under section 10 of the Data 
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Protection Act 1998 (see paragraph 5.2.18 of the Government Financial 
Reporting Manual (FReM)). You should take legal advice where an individual 
refuses permission. 

 
 
Q. Should we disclose information in compromise agreements? 
 
A. The member in question will have to give their permission to disclose.  

Furthermore as most compromise agreements contain confidentiality clauses 
it will be necessary to seek legal advice. 

 
  Q. A member is subject to a pension debit, do we disclose the pension figures 

before the debit has been applied or do we use the post debit figures?  
 

A. If the pension share took effect after the financial year being reported, you 
disclose the full pension figure before the debit is applied. If it has taken 
place during the financial year being reported you would need to get the 
member's approval to disclose the figure as the accounts would need to 
refer to the reason for the change. 

 
Q. A Board member was overpaid an allowance which resulted in his gross salary 

figure being higher than it should have been.  The guidance notes for the 
Remuneration report state that we should show gross salary received.  
However this would show an incorrect and inflated figure which may be open to 
question. 

 
A. You should report the actual salary paid and then mention in a footnote 

that an overpayment has occurred and the amount which is to be 
recovered. 

 
 
Q. What do we do if a member has taken partial retirement? 

 
A. Information on how to deal with partial retirement is laid out in the EPN. 

 
 
Q. We have a classic member over the age of 60. Why is the real increase in the 

CETV less at the age of 62 than a year ago? 
 
A. The member factors assume that the pension will be drawn at pension age – 

i.e. 60 for classic, classic plus and premium. Each birthday there is a step 
change in the factors which increase up to the age of 60. From the age of 61 
the factors decrease. 


