
 

EPN 108 
 
 
1) Staff Secondments 
2) Transfers to employment in the EU and co-ordinated 

organisations 
 

ISSUE Pensions implications when staff are seconded to 
employers outside the CSP arrangements or transferred 
to an employer within the EU or a co-ordinated 
organisation 

 
 
This Notice will be of particular interest to: 
 
♦ HR managers and staff with responsibility for processing 

secondments and transfers. 
 

ACTION  To note: 
• options available when negotiating a secondment 
• procedure for staff joining the EU and co-ordinated 

organisations 
You should keep the attached pages in Section 5 of the 
Employers’ pension guide. (This section is to be updated 
shortly and will incorporate the information given in this 
EPN.) 
  

 
 
Contacts: Enquiries about content: 

Employer Helpdesk 
employerhelpdesk@cabinet-office.x.gsi.gov.uk 
01256 846414 

Enquiries about distribution of EPNs, or if you would like this 
information in a different format: 
Judith Hornby 
judith.hornby@cabinet-office.x.gsi.gov.uk 
01256 846201 



 

 
*Reference All EPNs and forms may be found on the website: 

www.civilservice-pensions.gov.uk 
in the Employer and APACs section 
 
Username: employers 
Password: mc2fxqfy 
 
 
 

11 October 2004



 

 

Secondment 
5.1.14 Departments are encouraged to 
arrange for the interchange of staff between 
departments in the Civil Service and outside 
organisations where they are satisfied that it 
would benefit their wider interests and the 
individual concerned. There are no formal 
limits on age or grade. Staff who are seconded 
to an outside employer do not cease to be civil 
servants. 

5.1.15 Secondment is normally for a period of 
up to 3 years in the first instance. This may be 
extended to 5 years. A longer period of 
secondment can be agreed when it is in the 
best interests of all parties. 

5.1.16 The pension position must be clarified 
before the secondment begins. 

The following sections of this guidance (up to 
section 5.1.23) cover outward secondments for 
PCSPS members to external organisations. 

5.1.17 Subject to the rules on pay and 
employment, the terms of a secondment are a 
matter for negotiation between the borrowing 
employer, the lending employer and the 
secondee. You must give an outward 
secondee a written statement of the effect of 
the secondment upon their pension 
arrangements. You will need to base the 
statement on the terms you are agreeing with 
the borrowing employer for the secondment to 
go ahead. 

5.1.18 The information given in Table 3 
‘Secondment arrangements for PCSPS 
members’ (see 5.1.23) will help you decide 
these terms. If you wish to offer alternative 
pension arrangements for PCSPS members 
on secondment to those set out in table 3 you 
must obtain the prior written authority of 
CSPD. 

5.1.19 You must agree the arrangements for 
injury benefit cover before any secondment 
begins. You must give the secondee a written 
statement to explain who is providing the cover 

and, if it is being provided by the CSIBS, what 
it comprises. To help the member to decide 
whether or not to take the secondment you 
may wish to enclose with the statement a copy 
of the scheme leaflet on CSIBS. 

5.1.20 In cases of outward secondment 
where the secondee does not remain an active 
member of the PCSPS, the borrowing 
employer (or the employer’s pension scheme) 
should provide injury benefit cover. As lending 
employer you need to find this out and advise 
the secondee accordingly. In cases where the 
borrowing employer does not have injury 
benefit arrangements the secondee must 
decide whether to accept the secondment 
without injury cover. In these circumstances, 
the secondee may wish to take out private 
insurance. 

5.1.21  Staff who were in post before 1 
October 2002 and who went on secondment to 
another employer, but remained members of 
the PCSPS, should have been included in the 
October 2002 options exercise. 

5.1.22  The situation is different for those 
whose secondment terms require them to 
leave the PCSPS. A member of staff returning 
from a secondment that was conditional on 
them leaving the PCSPS may currently return 
to the scheme they left. If their secondment 
started before 1 October 2002 (and did not 
finish before 30 September 2002) they would 
also currently have the choice of classic plus 
or premium on their return. The situation 
regarding readmission to a previous scheme is 
dependent on the Rules in force at the date of 
the member’s return. You should make the 
secondee aware that there is currently no 
discretion within the provisions of the CSCS to 
provide compensation terms based on 
anything other than the current period of 
service. 

5.1.23  There are four options when a 
secondment involves a member of the PCSPS, 
summarised in Table 3, which follows: 

 



 

 

 Table 3  Outward secondment arrangements for PCSPS members 
Arrangement Financial implications 

Salary Member remains 
active member of 
PCSPS during 
secondment? 

Applicable to 
part-time 
secondments? 

ASLC Other payments 

You pay Civil 
Service salary and 
employer’s NI 
contributions 

(NOTE A) 

Yes Yes You must pay the 
ASLC and recover 
the amount from the 
borrowing employer 

(NOTE E) 

(NOTE G) 

Borrowing employer reimburses: 

• salary 

• employer’s NI contributions 

Secondee pays member’s 
contributions 

(NOTE B) 

(NOTE E) 

Borrowing employer 
pays salary and 
employer’s NI 
contributions 

Yes Yes You must pay the 
ASLC (based on 
notional Civil 
Service salary) and 
recover the amount 
from the borrowing 
employer 

(NOTE E) 

(NOTE G) 

Secondee pays member’s 
contributions based on notional 
Civil Service salary 

(NOTE B) 

(NOTE E) 

Borrowing employer 
pays salary and 
employer’s NI 
contributions. 

No 

Secondee joins 
borrowing 
employer’s 
scheme, or 
another scheme 
or arrangement 

(NOTE C) 

(NOTE F) 

No No ASLC is due. No member’s contributions are 
due to the CS Vote. 

At end of secondment the 
secondee may either: 

 take a preserved pension or 
terminal gratuity from the 
borrowing employer; or 

• transfer rights accrued under 
the borrowing employer’s scheme 
into the CSP arrangements 
subject to the usual requirements. 

(NOTE H) (NOTE J) 

Unpaid special 
leave 

No 

(NOTE D) 

No No ASLC is due. No member’s contributions are 
due to the CS Vote. 

At end of secondment secondee 
may either: 

• take a preserved pension or 
terminal gratuity from the 
borrowing employer; or 

• transfer rights accrued under 
the borrowing employer’s scheme 
into the CSP arrangements 
subject to the usual requirements. 

(NOTE H) (NOTE J) 

 



 

 

Notes 

A Deductions from pay for employee’s National Insurance contributions, national savings, trade 
union dues etc continue. 

B Employees’ pension contributions include: 

• wps contributions to classic 

• regular member contributions to premium 

• any added years which the employee is buying, and 

• any AVCs which the employee is paying 

These are based on: 

• the notional civil service salary for classic members (PCSPS Rules 1972 Section, 1.6a refers) 

• the ‘assumed’ civil service salary for premium members (PCSPS Rules 2002 Section, A.3(1) and 
(2) refer) 

In both cases, benefits will only be based on notional/assumed civil service salary and not the salary 
paid by the borrowing employer (if different). 

C The individual can choose either to retain accrued pension benefits in the CSP arrangements 
(see D below) or transfer accrued benefits in the CSP arrangements to the borrowing employer’s 
scheme. Details of the transfer arrangements can be provided by your APAC. 

D Accrued pension benefits are retained in the CSP arrangements. The period of secondment 
does not reckon for benefits in the CSP arrangements, unless a transfer value payment in respect of 
benefits accrued during the period is paid by the receiving employer’s scheme to the CSP 
arrangements, or the member is able, after returning to the CSP arrangements, to buy added years 
to cover the period. Those who are on unpaid (or paid) special leave are not eligible to be considered 
for CSIBS injury benefit. 

E You must arrange for the ASLC amounts received from the borrowing employer and the 
employee’s pension contributions received from the secondee to be paid over to the CS Vote, and to 
the relevant CSAVCS provider, if appropriate. The secondee’s pension record remains on the 
exporting employer’s APAC records, flagged as a secondee. (The ASLC is determined by the 
person’s full time rate of pay even if they are part time.) 

F The secondee will not be able to join the borrowing employer’s scheme if that scheme is by-
analogy to the PCSPS. This is because, like the PCSPS, by-analogy schemes cannot allow inward 
secondees to join the scheme. 

G The cost of the ASLC is normally met by the borrowing employer. However, it may be paid 
instead by the secondee, or by the borrowing employer and the secondee together. There may be 
occasions when you wish to provide the services of a member free or at a reduced charge. In these 
circumstances you must ensure that the full ASLC is paid over to the CS Vote, even though the 
borrowing employer is paying a reduced rate or is not paying the charge. CSPD may, exceptionally, 
agree (before the secondment starts) that the payment may be reduced or waived. 

H The borrowing employer’s scheme will pay a transfer value which will be converted into a 
service credit in the PCSPS based on the salary that the individual receives when they return. 

There may be implications for members who are earning over the earnings cap or who will be earning 
over the earnings cap in the borrowing organisation. Please consult your APAC for advice on such 
cases. 

J A secondee who does not remain an active member of the PCSPS during their secondment 
cannot continue to pay contributions to buy added years during their secondment. Subject to the 
Rules in force when they return, they may be able to resume any added years contract on their return 
to the PCSPS and could (if they wished) make increased contributions (up to the Inland Revenue limit 
on member’s contributions, of 15%) in order to make good any shortfall caused by their time out of the 
PCSPS arrangements. 

 

 



 

 

Inward secondments to a PCSPS 
employer. 
5.1.24 As borrowing employer you must 
advise an inward secondee to go to the 
lending employer for advice on the effect of 
their secondment on their pension. An inward 
secondee may not be able to join the PCSPS; 
their eligibility will depend on the secondment 
agreement. You are advised, therefore, to get 
advice from your APAC to determine the 
pension implications before offering the 
secondment and entering into any agreement 
with the lending employer. 

5.1.25 It is normally the case that where an 
inward secondee remains in the pension 
scheme of the lending employer they will 
continue to receive cover from that employer 
for injury benefit purposes. This must be 
established in discussions with the lending 
employer before the secondment takes place. 
Where no cover is available you, as the 
borrowing employer, must decide whether or 
not to offer CSIBS coverage for the duration of 
the secondment. 
 

Transfers to the EU and co-
ordinated organisations 

5.1.26 This section applies to transfers to 
employment in: 

• the EU (covered by the Communities 
Pension Scheme (CPS)), and 

• the co-ordinated organisations listed 
below: 

The Organisation for Economic Co-operation 
and Development (OECD) 

The North Atlantic Treaty Organisation (NATO) 
and its agencies (your APAC can advise you of 
the NATO agencies covered) 

The Council of Europe 

The Western European Union (WEU) 

The European Space Agency (ESA) 

The European Centre for Medium Range 
Weather Forecasts 

5.1.27 Members who take up relevant 
employment (as listed above) are treated as 
having left the CSP arrangements for all 
pension purposes. This applies whether or not 
they have the right of return to the Civil 
Service. Members: 

 are awarded any immediate or preserved 
benefits which are due under the CSP 
arrangements, or 

• may apply for a transfer value to be paid to 
the Communities Pension Scheme (CPS) 
or to one of the co-ordinated organisations. 

5.1.28 Your APAC will be able to advise you 
of the special procedures to be followed to 
meet the Inland Revenue requirements which 
apply when a member opts to transfer benefits 
to one of the above organisations. 

5.1.29 You should make sure that you inform 
staff who are planning to take up appointments 
in the EU or one of the co-ordinated 
organisations, of the implications for their 
pension. Before they commence such an 
appointment, you should make them aware of 
the following points: 

• former members who leave employment 
with the EU or a co-ordinated organisation 
and return to employment covered by the 
CSP arrangements are treated as new 
entrants to the CSP arrangements. They 
start a fresh period of pensionable service 
(unless the two periods of service are 
compulsorily aggregated), irrespective of 
whether or not a transfer value is taken. 

• if a former member returns to the CSP 
arrangements, they may arrange to 
transfer their accrued benefits in the 
overseas scheme to the CSP 
arrangements. The transfer value is 
treated under the CSP arrangements in 
exactly the same way as any other transfer 
value received from an outside employer 
(it is converted into reckonable service in 
the CSP arrangements on a non-Club 
basis). There may be implications for 
members who are, or will be, earning over 
the earnings cap. Please consult your 
APAC for advice on such cases. 

5.1.30 Former members who do not take a 
transfer value from the overseas (EU and co-
ordinated organisations) scheme are paid a 
cash severance grant by the overseas scheme 
if they: 

• are under age 60, and 

• have not completed 10 years’ actual 
service at the time they leave. 

5.1.31 Your APAC can advise you on the 
options available to a member taking a cash 
severance grant. These arrangements extend 
to a member returning from a secondment to 
OCCAR (Organisation Conjointe de 



 

 

Cooperation en matiere 
d’Armement/Organisation for Joint Armament 
Cooperation) although OCCAR is not one of 
the co-ordinated organisations. 

5.1.32 You must notify Inland Revenue of 
the return of a member to the CSP 
arrangements from the EU or co-ordinated 
organisation. 


